Je loopt op straat. Het zonnetje schijnt lekker op je gezicht en de wereld is mooi. De vogeltjes fluiten, de bomen kleuren groen en je bent vrolijk. Je krijgt er zin van om te gaan huppelen! Maar dan hoor je “Doe maar niet! Wat zullen andere mensen wel niet van je vinden!” en dus loop je normaal verder. Enigszins teleurgesteld.

 

Je bent met een vriendin in gesprek. Jullie hebben het over je werk, het leven. Waar je tegen aan loopt. “Ja, als we toch eens geld zouden hebben..” verzucht je vriendin. Samen fantaseren jullie er op los. Ze vraagt wat nou echt je droomleven is. Je droombaan. Wat zou jij dan willen? Wat zou jij dan doen? Ergens, diep van binnen hoor je een klein stemmetje één woord zeggen. Eén zin. Maar, dan klinkt het gelijk “Dat kan ik niet hoor. Daar ben ik niet slim/goed/sportief/jong genoeg voor. En dus noem je het verlangen ook maar niet, want het komt toch nooit uit.

 

Op Social Media volg je vol bewondering mensen die je inspireren. “Hoe zal het zijn als ik dat leven zou leiden?” vraag je je af. Gelijk klinkt die strenge, harde stem weer “Jij! Doe eens normaal man! Echt niet. Dat kun je nooit. Wat willen anderen nou van jou leren?” en dus ga je weer verder met je bezigheden. Dat je zo streng tegen jezelf praat, daar ben je zo aan gewend geraakt dat het niet eens meer opvalt.

 

Die strenge stem. We hebben hem allemaal. Bij de een klinkt deze vleiend. Bij de ander zacht. Of kritisch. Misschien wel gemeen. Of redelijk. Wellicht belerend. Het kan van alles zijn. Maar, de oordelen klinken hetzelfde. Dat het je niet gaat lukken. Dat je ergens niet geschikt voor bent. Dat jou ook altijd de nare dingen overkomen. Dat mensen jou niet leuk vinden. Dat jij nooit iets zou winnen. Dat geluk, rijkdom, vrijheid niet voor jou zijn weggelegd. Dat je je aan moet passen. Dat jij verantwoordelijk bent… Voel je het?

 

Aan deze oordelen zit ook een bepaalde energie vast. En hoe vaker die oordelen klinken, hoe vaker jij deze energie ook voelt. Waarschijnlijk is het een drukkend gevoel. Een zwaar gevoel. Iets wat je terug trekt. Het houdt je tegen.

Ben jij vaak moe? Voelt het vaak alsof je geen energie hebt? Alsof je hoofd vol zit? Voelt het leven zwaar? Maar begrijp je tegelijkertijd niet goed waarom? Dan kan het best wel eens door die strenge stem komen.

 

Toch voelt deze energie ook vertrouwd! Immers, je voelt het zo vaak, het is echt bij jou gaan horen. En hoewel het niet fijn is, en je er van af wilt, is het ergens ook ‘veilig’.

 

Wil jij je gaan richten op positief denken? Wil jij je beter gaan voelen? Vrijer gaan voelen? Voel jij het verlangen om anders te gaan leven? Met meer energie, meer vrijheid, meer Sparkle? Dan is de eerste stap natuurlijk geloven in de nieuwe gedachten die hierbij horen. “Ik kan het, ik ben van waarde, ik ben goed genoeg!” Maar merk je dat je tegen gehouden wordt? Dan is dat die energie die jou in het veilige wilt houden. Het bekende. Want daar weet je tenminste hoe je je moet gedragen. Als je hiervan bewust bent, dan ben je op de goede weg! Vier het! Het mag groeien. Jij mag bloeien. En stem dus niet alleen af op hoe je wilt denken, maar ook op hoe je je wilt voelen.

 

Liefs, Hienke

 

Herken jij je hier helemaal in? En ben je klaar voor de volgende stap? Samen sta je sterker. Boek hier je Sparkle Sessie! Ik kijk graag met je mee naar wat jou belemmerd ,en welke volgende stap jij kunt zetten naar een positief, vrij, vrolijk, licht, Sparkelend leven!