“Wie ben ik eigenlijk?” Is een vraag die je jezelf vast wel eens gesteld hebt. Steeds meer mensen zijn op zoek naar wat ze willen en wat bij ze past. De onderliggende vraag is ‘wie ben ik?’.

Voor deze vraag zoeken veel mensen buiten zichzelf naar antwoorden. Ze maken gebruik van hun omgeving, of zoeken het verder op. ‘Als ik die reis heb gemaakt, weet ik wat ik wil.’ Of ‘Pas als ik zoveel heb verdient ben ik gelukkig, want dan kan ik tenminste …’ Maar kun je vinden wie je bent, buiten jezelf? Dat lees je in dit artikel.

Toverstokjes

Zo zocht ik ook jaren naar wat bij mij paste. Tijdens het zoeken van de juiste studie, heb ik vele mensen gesproken. Ik ging het gesprek aan met vrienden, familie, decanen, intercedenten, studieloopbaanadviseurs en ga maar door. En telkens hoopte ik dat die ander mij kon vertellen wat nou echt een goede match zou zijn. Dat ze een studie noemde waarvan ik het bestaan nog niet wist. Of dat ze zeiden ‘dit past nou echt bij je’ en dat ik dat ook zo voelde. Totdat ik weer bij een open dag was en de studieadviseur tegen mij zei ‘Jij hoopt dat ik met mijn toverstokje zwaai en zo het antwoord voor je tover.’ Daar was ik even stil van. Het raakte me, maar het was wel zo! Hoe kon ik nou van een vreemde verwachten dat hij het antwoord zou hebben van iets wat bij mij ligt?

 

Gebruik je omgeving op de juiste manier

Begrijp me niet verkeerd. Je omgeving kan je zeker helpen in je zoektocht. Zij kunnen namelijk je blinde vlekken aanwijzen. Kwaliteiten aangeven waarvan jij zelf vind dat ze normaal zijn en misschien niet eens als een kwaliteit beschouwt. Terwijl een ander het enorm in je waardeert. En zo zijn er ook coaches die de juiste vragen weten te stellen, waardoor er nieuwe ideeën in beeld komen. Waardoor er meer structuur komt in de wirwar van mogelijkheden.

Maar, ben jij meer op zoek naar wie jij bent. Waar je voor staat. Wat jij nou écht wilt. Dan mag je met je aandacht naar binnen keren. Want binnen in jou bevinden zich de antwoorden. Alleen jij kunt vóelen wat je wilt. Jij kent je dromen. Weet je verlangens. Alleen zit er soms zo’n dikke laag stof op, dat je vergeten bent dat je ze hebt.

 

Stof af

Gebruik je gevoel! We zijn zo gewend om alleen ons denkvermogen te gebruiken. Maar juist in jouw gevoel zit zoveel wijsheid. Wanneer voel je je enthousiast? Wat voelt er niet lekker in je leven? Hoe voelt het als iemand over je grens is gegaan? En hoe voelt die grens aan?

Door te gaan voelen, komt er vanzelf meer duidelijkheid. Dit kun je heel klein starten, door bewust door je buik te gaan ademhalen. Leg je handen op je buik en voel hoe die op en neer beweegt. Bij de juiste ademhaling zet je buik uit bij het inademen, en laat het los bij het uitademen.

Met behulp van goede coaching en mijn aandacht naar binnen te richten, naar mijn gevoel, heb ik steeds helderder wie ik ben. Je leest het goed, ook ik ben er nog niet. In mijn ogen is je hele leven hier een leerschool voor. Verwacht geen antwoord in een keer, maar ga juist hele kleine stapjes nemen. Als je een keuze maakt, kijk dan niet naar wat je omgeving wilt, maar keer met je aandacht naar binnen, en voel wat voor jou de juiste beslissing is. Zo vertrouw je steeds meer op je eigen wijsheid. En kom jij dichter bij jouw doel.

 

 

Ben jij op zoek naar inzichten? Heldere stappen die je kan zetten? Ik denk graag met je mee. Met mijn objectieve blik kan ik snel helder krijgen waar jouw behoefte ligt. Vraag hier het gratis Find Your Sparkle Call aan!

 

Een andere manier om te voelen en naar binnen te keren is door te mediteren. Vraag hier gratis mijn ontspanningsmeditatie aan, en ontdek wat dit voor jou doet!

 

Afbeelding: Pixabay