Verwachtingen

Je hebt een bepaald verwachtingspatroon van jezelf, je werk, je partner, je leven. Hoe alles moet en hoort te zijn. Toch loopt het elke keer anders zoals je had gepland. Die partner die zo perfect leek te zijn, beëindigd de relatie. Het plan dat je hebt gemaakt, valt anders uit dan verwacht. Elke keer is je dag toch korter dan je to-do lijstje. En dan frustreert.

 

We hebben allemaal een ideaal beeld van hoe ons leven eruit moet zien. Hoe we ons gedragen, hoe we ons voelen en hoe onze relaties zijn. Je doet hard je best en bent lekker op weg. Je krijgt steeds meer dingen gedaan, er lijken nieuwe opdrachten te komen, maar dan ineens loopt het weer totaal anders dan verwacht. Die leuke samenwerking bleek totaal anders te lopen, de voorwaarden klopten niet of je date zegt af. En dan komen er gevoelens van frustratie, falen en wanhoop vrij. Je doet namelijk zo hard je best, dus wat kan je nou nog meer doen?! Waar gaat het mis?

 

“Detours are obstacles in the right direction”

Maar het probleem ligt hem niet in hoe hard jij je best doet. Of in de partner, je werk of relaties. Het probleem ligt hem in het moeten.

In The Universe Has Your Back vertelt Gabrielle Bernstein dat obstakels omleidingen zijn naar de juiste richting (obstacles are detours in the right direction). Daarmee wordt bedoeld dat jouw plannen en verwachtingen niet synchroon lopen met het Universum. De obstakels die je krijgt zijn er met een reden. Je mag er iets uithalen wat je vervolgens naar een veel beter en grootser plan brengt. Maar zo lang we dingen van onszelf blijven moeten, blokkeer je de natuurlijke stroom.

 

Zelf kan ik heel veel eisen stellen waaraan ik moet voldoen. Dan kijk ik om me heen hoe anderen het doen en moet ik dat ook. Maar sinds ik me bewust ben van wat ik allemaal van mezelf moet, kan ik het ook beter loslaten. Achter moeten zit namelijk een enorme druk. Een pusherig gevoel. Waardoor ik weinig rust heb. Daardoor blokkeer ik de creatieve, stromende kant. Wanneer ik dit loslaat, kan ik meer genieten van wat er op dit moment is.

Ik heb ‘overgave en loslaten’ nu mijn commitment gemaakt. Ik geef me over en laat los wat ik eigenlijk wil controleren. De dingen die ik leer zal ik meenemen in de komende blogs. Het eerste kan ik al delen.

 

Laat het ‘moeten’ los

Heb jij ook dat je veel moet? En dat je vast blijft lopen in dezelfde rondjes? Dan helpt dit je verder. Pak een bepaalde richting (relatie, werk, zelf, etc.) en schrijf op wat je allemaal moet. Kijk vervolgens kritisch naar je lijstje. Wat wil je controleren? En wat blokkeert dus nieuwe mogelijkheden?

Maak een statement dat je dit echt los wilt laten. Dat je het over wilt geven. Spreek dit ook hardop uit.

 

Wanneer je merkt dat je weer in het ‘moeten’ zit, verander dit dan naar ‘mogen, willen of gaan’.

Ik moet het vandaag af hebben –> Ik wil het vandaag af hebben.

Ik moet boodschappen doen –> Ik ga boodschappen doen.

Mijn partner moet deze kwaliteiten hebben –> Mijn partner mag deze kwaliteiten hebben.

 

Zo verandert de hele energie achter het gevoel van moeten, en dus het gevoel van prestatie en druk. Daarmee stel je jezelf open voor meerdere mogelijkheden. Dit is de eerste stap naar loslaten. Wanneer je jouw verwachtingen echt los durft te laten, ontstaan er nieuwe opties en kansen. Want het leven loopt nou eenmaal niet zoals we het hebben gepland. En we kunnen het niet afdwingen. Dus laat het moeten maar los.

 

“Wanneer je merkt dat je weer in het ‘moeten’ zit, verander dit dan naar ‘mogen, willen of gaan’.”

 

Foto: Pixabay