Een negatieve gedachte, we kennen het allemaal wel. Wanneer je het direct los kunt laten is er niet zoveel aan de hand. Maar als je het blijft denken en herhalen, dan wordt deze gedachte steeds heftiger. Net zo lang totdat het je ‘waarheid’ wordt. En dan is het een stuk lastiger om het los te laten.

Een gedachte is slechts dit; een gedachte. Maar hoe lang ik dit al weet, en hoe lang ik ook al snap dat ik niet mee moet gaan in een negatieve emotie, het blijft opletten om me er niet door mee te laten slepen. Eerst vond ik het heel lastig om een gedachte los te laten (want het was toch zo?!) en werd ik vervolgens ook boos op mezelf wanneer het me niet lukte er uit te stappen. Dit helpt natuurlijk totaal niet. Tot ik van Abraham Hicks leerde om er vrede mee te sluiten. Je bent waar je bent. En het is jouw keuze hoe jij je focust op elke situatie in je leven! Wanneer een situatie je een negatief gevoel geeft kun je hier in mee gaan, of je kan erkennen wat het met je doet, en dat oké maken! Wanneer je er namelijk vrede mee sluit, dan kom je vrij van alle weerstand die het negatief blijven focussen anders in stand houdt. Dan kun je de gedachte een stuk makkelijker loslaten. En creëer je ruimte voor een eventuele oplossing.

Hoe ga ik met mijn negatieve gedachtes om? Ik heb hier heel veel over geleerd van verschillende teachers en opleidingen. Hier heb ik mijn eigen stappen proces uit ontwikkeld.

H; Ik herken eerst dat ik me slecht voel. (Alles begint bij bewustwording!)

E; Ik erken de gedachte achter de emotie. En vervolgens herinner ik mezelf aan dat een gedachte slechts een gedachte is en dat ik de keuze heb hoe ik ermee omga.

A; Ik accepteer dat ik dit nu denk. (Ik voel me.. en dat is oké. Ik denk dat.. en dat is oké. Ja maar ik ben bang dat.. en ook dat is oké.) Net zo lang totdat ik oprechte opluchting voel.

L; Ik laat het nu los. Dit gaat een stuk makkelijker omdat ik de weerstand heb losgelaten. En kies ervoor om me op iets beter voelends te focussen.

Deze stappen zorgen ervoor dat ik in een vrij korte tijd schakel naar een veel beter voelend gevoel. En dan volgt snel de inspiratie wat ik verder kan doen. Zou ik echter blijven hangen in die ene gedachte, dan komt die inspiratie niet. Het is dus heel belonend om hier even de tijd voor te nemen want het levert innerlijke rust op!

Oefen met het bewust zijn op hoe je je voelt, en je zal steeds sneller de negatieve gedachte eronder los kunnen laten! Met welke situatie mag jij eerst vrede sluiten voordat je de gedachte los kan laten?